fredag den 3. februar 2012

Varm ost i Vinterkulden

Inspireret af Bichels fredagsstemning blev aftensmaden varm Mont d'or.


I min verden hænger de varme osteretter bedst sammen med vinterkulden i januar og februar. Der skal lysere farver på bordet - og - old school eller ej, så er det hyggeligt med både god gammeldags ostefondue, varm mont d'or eller tartiflette. Dertil komme selvfølgelig, at Mont d'or er en sæsonost, som man kun kan få fra omkring november til marts.

Retten er så herligt fredagsnem. Osten i spånæsken skal bare have 20 - 25 minutter i ovnen ved ca. 180 grader til den er flydende og lidt gylden på toppen. Inden den sættes i ovnen skal den prikkes lidt med en gaffel, så man kan hælde en smule hvidvin ned i/over den. Har man lyst til lidt hvidløgsaroma graver man et lille krater i midten, putter et hvidløgsfed i sammen med hvidvin. (Der kan også hældes kirsch over).
Anyway - hvidvinen er åbnet, man hygger sig med et lille glas, mens man venter på, at osten bliver flydende og boblende. Godt brød til; kogte, pillede kartofler kan også dyppes i den varme ost.

Den ultimative vin (nåh, jah, tjah måske er der nok også andre) til vintervarme osteretter fra Jurabjergene er Savagnin. Den lidt snert-af-tør-sherry-agtige-hvidvin er uforlignelig - og hjælper én, når man - uundgåeligt - er kommet til at spise en bid for meget!  

Vinvalget: Jean Rijckaerts Les Sarres 2006 (dvs. at vinen gerne må have 5 - 6 år på bagen) smager rigtig godt til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar