Hvad spiser man til .........

Ofte er det nok vinen, der bestemmer maden, men en gang imellem er det omvendt her i huset. Enten fordi man har en helt ubændig lyst til en eller anden bestemt vin - eller også er der en eller anden vin, som bare "trænger til" at blive drukket.
Bagsideetiketter er sjældent spændende: Denne vin passer til fisk, skaldyr og fjerkræ - ikke de allemest interessante oplysninger; jeg roder tit rundt på diverse vinproducenters hjemmesider, blogs osv - og finder mere interessante ting; her kommer så noget af det, jeg har samlet - og samler.

--- og efter ganske få forslag, kan jeg se, at jeg generaliserer, men det er der ikke så meget at gøre ved!
Én drue kan som bekendt have mange udtryk både kvalitetsmæssigt og stilmæssigt - også selvom vinen kommer fra et begrænset geografisk område.

HVIDVINE:
Chenin Blanc (fra Savennières i Loire)): Asparges (når det er tid); Al fisk med beurre blanc; Svinemørbrad med løg og noget syrligt som ananas eller æble; chèvre chaud.

Chardonnay (slank og uden fad - som Chablis): Østers

Gewurztraminer (fra Alsace): Munsterost (eller andre lidt skrappe rødkitoste); Spicey østasiatiske retter og det indiske køkken. Søren Frank anbefaler den også til retter med basilikum (og tomat) og det kan absolut anbefales. De skrappe oste må gerne have en lidt voldsom vin, men ellers er det fint med lidt "slankere" eksemplarer af slagsen (og skal det være mest magert - så de norditalienske frem for alsace'erne - det er min beskedne erfaring). Jeg har også noteret gewurztraminer som ledsager til Paella med chorizo - men det har jeg i skrivende stund svært ved at smage ??

Pinot Gris (fra Alsace): god all-round ostevin. God til mange grønsager med lidt sødme - såsom gulerødder og jordskokker.

Pinot Noir (Alsace): Tærte med tomat / basilikum, Braiseret Brissel, Gammel Comté,  

Riesling (tør - og jeg tænker umiddelbart Alsace, Mosel eller Østrig): Riesling dur til mangt og meget! Først og fremmest Fisk i en ikke for voldsom tilberedning, gerne dampet eller råmarineret. Riesling er desuden en KÅL-vin - især god til chou-croûte og grønkål; og så er den også fin til røget kød, som jo tit serveres sammen med kål.

Sherry (af den knastørre slags): Jeg er temmelig tosset med tør sherry - og man behøver ikke en skildpaddesuppe for at drikke det. Mange ganske "almindelige" supper har det rigtig godt med tør sherry. Derudover er tapas fuldsændig oplagt. Og så har tør sherry det godt med salte mandler og oliven. Indtil videre begrænser mit kendskab sig til
A: Fino /Manzanilla - den letteste
B: Amontillado - den lidt mere intense - prøv den til Bellota skinke! eller jordskoksuppe
begge er gode som aperitif, tapas, salte mandler & oliven, skinke, ansjos, suppe .... dur til RIGTIG meget!
- - og med lidt mere erfaring efter en tur til Jerez
C: Oloroso VORS - intens, krydret, vanilje, woody. Mørkt kød, skinke, manchego, oksehaler, fedt kød, vildt. Serveres ved 16 - 18 grader. IKKE kølig
D: Palo Cortado VORS - blød og elegant. kød, fisk, laksesalat, røget laks - har også set forslag med rejer med ansjossmør og braiseret svinekød med grønkål/palmekål

Sauvignon Blanc (fra Sancerre og omegn i Loire): Lakserogn, Fjordrejer, Muslinger, Fast hvid Fisk, Asparges, Artiskok, Friske gedeoste (Crottin de Chavignol). Og så er vinen oftest ret "grøn & græsset" og passer nok derfor rigtig godt til krydderurter.

Sauvignon Blanc (fra New Zealand, som er voldsommere aromatisk og har mere snert af moden tropefrugt som passionsfrugt): Aperitif, antipasto og grillede grønsager. Østasiatisk køkken - klarer treklangen: hvidløg-ingefær-chili. Også peberrod klarer en bombastisk SB - så prøv den til torsk med hele tjavsen!

Savagnin (fra Jura): En "sjælden" drue, der ikke laves ret meget af, så den kan være svær at opdrive. Men spændende at drikke sammen med de skønne oste fra Jurabjergene: Comté, Morbier, Mont d'Or, Bleu de Gex. Ostefondue er den også god til.
Desuden har druen det rigtigt godt med valnødder - gerne i en fjerkræret med smør, fløde og svampe. Det eksotiske karrykøkken kan også forsøges.


RØDVINE

Amarone (jeg fraviger lige systematikken - tror ikke man leder under druenavne her) - Grillstegt kød, Vildt af det tungere tilsnit som Vildsvin og Hare, Juleand; for mig er Amarone nok mest meditationsvin i en dyb lænestol en blæsende og råkold efterårsdag!

Cabernet Franc (fra Loire) - Rødbedesupper; retter med grøn peber.

Malbec - tænker selv mest på store bøffer, men tjek Fiona Becketts mange forslag

Syrah (sådan i al almindelighed) - Gris & Lam i ovn eller gryde - gerne med rodfrugter - altså efterårssimremad.
Syrah (den MEGET voldsomme oversøiske "kniv & gaffel" Syrah) - chokoladedesserter, meditationsvin
Syrah (fra Côte Rôtie) - Oksebøffer uden for meget hurlumhej, Småvildt

Tempranillo - lam i spansk tilsnit (kikærter, mandler, tomater, espelette, chorizo), okse

Teroldego (en syrah-fætter fra Trentino i Norditalien) - Risotto Teroldego, Gulasch, Flank Steak, Stegt Kylling, Pasta med Kødsovs.


DESSERTVINE - HVIDE
Jurançon - rabarbar og stikkelsbær
Muscat de Rivesltes (eller andre FRISKE) muscatvine - citrondesserter
Pedro Ximenez - sveskedesserter, bananasplit, bare hældt over god vaniljeis. Spanierne foreslår selv manchego, blå ost og parmesan (?) til en gammel vin.
Sauternes - roquefort - crème brûleé - foie gras


DESSERTVINE - ROSÉ & RØDE
Pink rosé (Croft) - jordbær


LIKØR
Kahlua (kaffelikør) - Mousse med kaffesmag - kaffedesserter
Limoncella (citronlikør) - Citronsorbet