torsdag den 28. januar 2010

Fine friske fiskeæg - fra Ørred og Torsk

Ørredrogn
I min barndom ved Karup Å - for mange år siden - har jeg oplevet, hvordan folk fra Skive Lystfiskerforening fangede kæmpestore Havørreder og strøg rognen af dem, så der kunne opdrættes fiskeyngel; jeg tror ikke nogen tænkte på at spise rognen dengang. Sådan er det ikke længere. Ørredrogn er en rigtig delikatesse - og den smager godt, selvom den kommer fra opdrættede fisk - formentlig regnbueørreder.

Og så er rognen så smuk så smuk med sin dybe orange farve


The -easy-layzy-way bare med god crème fraîche, rødløg og ristet brød.
Vinen kan fint være en frisk ung Sancerre eller en mousserende Loire.

Torskerogn - som "crèmet salat" enten i græsk tilsnit eller med æbletern!
Torskerogn kræver en smule planlægning for at falde ind under begrevet easy-layzy - nemlig at man køber det dagen før og koger det, mens man ellers laver dagens aftensmad. Så kan det stille og roligt stå og køle af og næste dag er det nemt at fjerne hinderne.
Jeg foretrækker torskerogn som en blød cremet masse, man putter på lidt tyndt ristet brød.
Hidtil har jeg mest brugt den græske udgave, hvor man moser den kogte rogn med god olivenoliebaseret mayonnaise, hvidløg, koncentreret tomatpuré, citron og kapers - og måske lidt surmælkprodukt.
Vinen til den græske rognsalat kan godt være en let oversøisk chardonnay med en smule fad
Har forsøgt en ny variant med gode danske æbler i små tern, crème fraîche og lidt hakket persille eller dild. Enkelt og lækkert med den bløde "salat" til tyndt knasende brød
Vinen hertil må gerne være en frisk hvid med god syre og grønne æbler i smagen - ung Riesling eller Chenin blanc fra Loire er oplagt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar