søndag den 31. oktober 2010

Lucky Ducky - at flå en vildand!

Ikke nok med at jeg skal læse til eksamen, men tanken om de her 6 vildænder, der hænger/hang ved min bagdør, har fyldt en del i mit hoved!

Men nu har jeg så flået vildænder! - Lidt pavestolt føler jeg mig!

Startede med at plukke, men det kunne jeg godt se, ville blive en MEGET langsommelig affære - og jeg har jo travlt! - og tanken om indmaden - arghh! - Så de blev flået.



Jeg har en veninde, som hedder Karna; sidst jeg var sammen med hende, fortalte hun, hvordan hun som barn havde flået harer! - Jeg var faktisk noget målløs - arghh! tænkte jeg. Men nu hvor MIN udfordring var her, tænkte jeg, at når Karna kunne som barn (og det var, fordi hun skulle sy pelse til sine dukker - og ikke havde tillid til at andre kunne flå forsigtig nok!) så kunne jeg altså også som velvoksen kvinde.

Mogens, min vildandeleverandør, havde fortalt, at jeg bare skulle finde spidsen af brystbenet og så starte dér. Det er jo nemt nok, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde nemmere ved at få hul på krabaten med en saks end med en kniv. Bare ind nederst ved brystbenet - og så får man faktisk nemt lavet en åbning, som skal være en 4 - 5 cm, før man mere skånselsløst begynder at krænge pelsen af Anders og Andersine.

Jeg arbejdede med handsker (lidt tøsedreng har man vel lov at være!), men man skal selvfølgelig bare få fingrene ind under fjerdragten på dyret - og så er det faktsik MEGET nemt, at få krænget vrangen ud. (Og jeg kan godt forstå Karna - der skal arbejdes lidt forsigtigt, hvis man vil have en hel pels ud af det)

Nu havde jeg ikke stor lyst til det med indvoldene (og jeg HAR jo travlt idag), så jeg skar bare brysterne af.

Der er nu 12 fine bryster; desværre er der ikke tid til gæstebud i dag, hvorfor de fleste skal en tur i fryseren.
Men brysterne skal nu ikke ligge der ret længe - principielt er jeg ikke meget for at opbevare ting i fryseren ret længe!

P.S. Jeg kunne ikke umiddelbart finde billeder af andeflåning på google, derfor denne lidt lange forklaring, hvis andre nu lige står med en flok ænder og har brug for hjælp.

Vinvalget: Jeg er lidt i tvivl og det skal være moden Bourgogne eller en fyldigere grenache-domineret Syd-Rhône. Det vil jeg tænke over.

lørdag den 30. oktober 2010

Hjælp, der hænger ænder ved min bagdør!

Ind imellem bliver jeg noget overmodig - og så er det, at jeg siger, at jeg gerne vil have nogen vildænder; jamen, hvor svært kan det være! - Mogens, som har leveret ænderne har givet mig en fin tegning af, hvor det er, jeg skal skære...........


Når man ikke er vegetar, skal man ikke lukke øjnene for, hvor maden kommer fra - mener jeg!

Morgen, middag eller aften: Æg - Porre - Bacon

Der skal slet ikke blogges! Lige hjemvendt hundesulten fra arbejde, skal det gå lidt hurtigt - - og der skal bare studeres, læses og skrives, - men min "ægge-anordning" smagte rigtig godt (eller også var jeg bare sulten), så jeg blogger lige for at huske opskriften, for den skal jeg bruge til bruch en dag. - Og jeg plejer ikke at putte citron og muskat i mine æggekager, så det skal jeg også lige huske.  Jeg fik inspirationen fra en fin blog, der hedder Radishes and Rhubarb - men lavede den - selvfølgelig - om, fordi jeg ikke havde alt hvad jeg skulle bruge.

Det skulle have været klatkager, men flød så meget ud, at de endte som en pandekage. - Opskriften er til  1 - ½ person.

Et par skiver bacon steges på en varm pande.
Imens ordner man en mellemstor porre og skærer den i skiver, som steges i baconfedtet (efter at bacon'en er lagt til afdrypning på tyk køkkenrulle).
Imens pisker man let 2 æg med en lille skefuld crème fraîche (el.lign.), et par spsk revet parmesan (GOD!), lidt revet citronskal og muskat + salt og peber. Der skulle lidt mælk/fløde i massen, så den blev "flydbar".

Jeg crunchede den ene skive bacon med æggene, hældte porrerne i, puttede mere fedtstof (GOD olivenolie og lidt smør) på panden, og satte æggemassen på panden som klatkager. De flød sammen og blev til en pandekage: Men den smagte umanerligt godt! Den sidste baconskive smuldrede jeg over kagen og "pyntede" med hakket persille (selvom jeg har lært af min datter, at "pynt" skal have en funktion. men persille smager også godt! Lidt godt Emmery-brød til.

Vinvalget: Pinot Blanc fra Alsace - Agapé. - og det passede fint sammen.

tirsdag den 5. oktober 2010

Pannacotta - så bliver det ikke meget nemmere!

Jeg elsker desserter - og skal det gå hurtigt, er pannacotta sagen. Fløde, Sukker og Husblas + smagsgiver til crèmen + en eller anden form for frugt er, hvad der behøves.

Lige i øjeblikket har jeg et flip med at gøre min vægt (husholdnings- forstås) UNDværlig! jeg har faktisk aldrig været ret god til at lave mad på slump, men for tiden kaster jeg mig ud i det. Det er vældig nemt at finde opskrifter på pannacotta - så det drejer sig mest om at beslutte, hvor stor portionen skal være - og hvor stiv pannacottaen skal være - og om den skal være fuldfed. Min portion pannacotta - uden ledsagefrugt - har ca. 320 kal. - så jeg synes ikke den skal være større, men det er jo op til den enkelte.

Husblasen lægges i blød 5 - 10 min i koldt vand.

Fløde, sukker og vanilje bringes til kogepunktet under omrøring. Lad den trække, mens husblasen udblødes.
Tage husblasen op af vandet og knug den fri for vand. Opløs husblasen i den - stadigt - godt håndvarme crème og fordel pannacottaen i fire små skåle - gerne af glas.

Opskrift til 4 portioner:
3 dl piskefløde
4 spsk sukker
½ - 1 stang vanilje (kornene skrabes ud)

2½ blad husblas

Husblas er en sjov størrelse, til at sætte facon på bl. a. desserter. Jeg kan godt lide, at pannacottaen ikke bliver ALT for stiv, men vil man have en fastere crème, kan man tilføje lidt mere næste gang, man laver desserten.

Desserten skal stå 1 - 2 timer i køleskab, inden den stivner, men man kan sagtens lave den dagen før, den skal bruges.

Til pannacottaen spise vi danske vindruer, der havde trukket i lidt grappa/sukker - og den lidt skarpe spiritus var god til den søde og fede pannacotta.

Serverer man frugt, der er marineret i spiritus, til desserten, behøver man selvfølgelig ikke dessertvin til!