lørdag den 17. juli 2010

Uindustrialiseret landbrug

Jeg er opvokset på landet, så jeg ved godt, at livet på landet ikke ligner en pastoraleidyl, hvor yndige unge kvinder trallende svinger hakkejernet. I virkelighedens verden er der nok mere Karen Blixensk "Sorgagre" over det uindustrialiserede landbrug.
Noget af det mest slående på vores biltur rundt i det vestlige Tyrkiet var den ringe grad af industrialisering i landbruget. Et dagligt syn var de mange traktorer i nødsporet på de 4-sporede veje - ofte med en tørklædeklædt mutter i pludderbukser siddende på skærmen.
Lige nu var der godt gang i tomatplukningen og i Tyrkiet bliver tomaterne ikke bundet op, hvilket betyder, at plukkerne går foroverbøjet. Hårdt arbejde! - Men sikke tomater! - I vinverdenen er jeg sikker på, at de ville hedde Auslese - udvalgt og plukket lige på det rigtige tidspunkt, så afgrøden får lov til at modne på planten.
Den tyrkiske grønthandler på torvet skamroser altid sine tyrkiske "bjergtomater" - og ja, de er supergode! (Men det er mange af de danske altså også lige i øjeblikket!) Det område, vi kørte igennem, var også utroligt bjergrigt - sjældent manglede der en fantastisk skyline. Landbrugsafgrøderne dyrkes dog primært i de mange flade, brede flodsenge - ofte med sindrige vandingssystemer.

En eftermiddag kom vi tilfældigt forbi et grønsagsmarked - gefunderes Fressen for en torve-enthusiast som mig. - Med skam at melde må jeg tilstå, at så kan Torvet på Ingerslevs Boulevard godt gå hjem og lægge sig. Det var virkelig et slaraffenland af tomater, auberginer og peberfrugter i diverse former og farver - ved siden af alt det andet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar