lørdag den 17. april 2010

Brændenælde & Sauvignon Blanc

I april er de eneste NYE dyrkede danske grønsager stadig stort set kun agurkerne, hvis vi nøjes med at kigge hos grønthandleren.

Det utæmmelige ukrudt derimod pibler frem i haven og naturen. Det smager faktisk ret godt og desuden er det fyldt med en masse sunde ting! Man skal kende sin besøgelsestid, når det gælder spæde ukrudt for det skal spises, inden det bliver for stort og træet.

Man skal huske hansker til plukningen af brændenælder og der skal plukkes en del, for de bliver ikke til voldsomt meget, når de er blancherede.

Brændenælder kan en fin syrlighed, som passer supergodt til en frisk sauvignon blanc uden fad og uden for meget oversøisk eksotisk frugt.

Det kan være Sancerre 2008 fra Thierry Merlin til 130 kr. eller en chilener fra det kølige område Leyda. Den er temmelig europæisk i sin stil og laves af Montes. Prisen er 80 kr.

En klassiker med brændenælde er suppe - og jeg finder normalt bare en på nettet med lidt løg og kartofler. Jo bedre væde jo bedre bliver suppen - en god hønsekødssuppe er at foretrække frem for bouillon, men...

Italienerne bruger ofte brændenælde i deres mad - både i pastaretter, som pesto og i gnocchi.

Madopskrifter på fremmede sprog er ofte ret tilgængelige, hvis man har en basal forståelse for madlavning. Man kan gætte sig til rigtig meget - og googles oversætter program hjælper også rigtig langt.
Beder man om at få oversat brændenælde fra dansk til italiensk dukker ortica op - og så kan google på billeder - og så kan man jo vælge, hvad der ser godt ud! - Ja, sådan har vi vel alle vore sære lyster! (Man kan jo også starte med dansk eller engelsk!)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar