Tørrede abrikoser, svesker eller figner er dejlige i sig selv, men absolut også værd at sætte tænderne i, hvis de får lov at trække i en skøn lage.
Man starter med at lægge de tørrede frugter i blød en dags tid; derefter koger man en lage, som består af sukker - vædske - krydring
Først forholdet er
100 g sukker
½ vand/juice/vin
+ smagsgivere
Lagen koges sammen en halv times til den bliver tyktflydende
smagsgiverne kan være mange forskellige ting - efter ens egen smag, men jeg synes det er godt med noget, der giver lidt kant. Det kan være
vandbasereret lage med kardemommekapsler, tørret lavendel, laurbærblad, chili og citron, som passer godt til abrikoser (inspiration fra Camilla Plum: Jul)
eller
rødvinsbaseret lage med kanel, nelliker, appelsinskal som passer godt til svesker
De udblødte frugter koges ca 20 minutter i lagen - køler af i den - og opbevares i den.
Dejligt tilbehør morgen-surmælks-produkter, desserter, kager og ost
Lagekogningen startede egentlig med at der skulle laves dessert til nytårsaften - og det var Camilla Plums abrikoskonfektkage - og den smager godt!
Lagkagen var - selvfølgelig - rund ved middagen - men resterne endte som små vægt-venlige firkantede lækkerbidder
De rødvinskogte svesker blev bl.a. brugt til en marengsbund med god vaniljeis - og for en sikkerheds skyld blev der lige kastet lidt smeltet chokolade over hele herligheden til sidst
Vinvalget
Abrikoskonfektkagen blev ledsaget af japansk blommevin, som har en herlig blomme-, abrikos, mandelagtig smag. Man kunne også snildt bruge en senthøstet Gewürztraminer eller lignende
Svesker kalder simpelthen på Pedro Ximinez - den dejlige tyktflydende søde sherry
Ingen kommentarer:
Send en kommentar