onsdag den 24. marts 2010

Stenbiderrogn

Stenbiderrognen er ved at være nede i en tilgængelig pris. Så skynd dig ned til fiskehandleren. Det er nem mad!


Køb rognen renset, salt den lidt, tilsæt 1 spsk citronsaft og evt. 1 tsk cognac pr. 200 g. Det er ikke nødvendigt, men det giver lidt kant. Jeg spiser rognen med crème fraîche, hakkede rødløg og tyndt ristet brød - det såkaldte Toast Melba, som den berømte operasangerinde spiste, når hun havde fået rigeligt Pêche Melba; det er nemlig uhyre tyndt skåret franskbrød, som bare ristes.


Man kan selvfølgelig også lave blinis, men faktisk foretrækker jeg "knaset" for at få lidt tekstur i retten!

Vinvalget:
Bobler - frisk, sprød, syrerig og mundrensende - fint med Loire, hvis man kan finde det.
Crémant fra Alsace eller Bourgogne er også fint - eller en god Cava.

Skal der for alvor være fest er en Tør Champagne fra Varnier-Fannière heller ikke at kimse ad.

Skal detvære en stille vin, kunne det også være Sancerre eller Chablis

tirsdag den 9. marts 2010

Spis Forårsfarver

Forventningsafstemning er altid godt! Og det er de fyrretyve riddere idag - én af de utallige dage, hvor der tages varsler.
Som vejret er idag, vil det blive de næste 40 dage!
Og så er det, at man tænker - kulde eller ej - NU skal vi have fat på de gule og grønne farver som signalerer forår! - Marts og April er bare gule og grønne.


Ind med Avocado og Mango - mere forår kan det næsten ikke blive her og nu! Brug dem sammen eller hver for sig.

Vælg vin som har noget syre - ellers bliver det for fladt. Det skal ikke være for magre vine heller.

Chenin Blanc fra Loire er ikke dårligt, Fyldig Sauvignon blanc - og her er New Zealnd absolut bedre en Sancerre er også godt.

Salat the-easy-lazy-way er mango og avocado, lidt forårsløg og rød chile, måske lidt rød peber - i en dressing af lime, lidt salt og peber og en smule sukker. Skinke, rejer, kylling kan altid spises til. - Og der kan krydres mere eksotisk med ingefær og hvidløg.
Husk også guacemolen!

Jeg er jo svoren tilhænger af lokale råvarer, men fanatisk - nej! Så det er nu vi skal bruge nogen af de importerede grønsager til at lyse op - og mit valg falder på de grønsager, vi alligevel ikke dyrker (ret meget) her til lands.

Apropos forventningsafstemning. - Hvornår er det lige foråret starter? Officielt siger vi vel, at marts er den 1. forårsmåned, men hvis vi lige slår koldt vand i blodet og ikke forventer ret meget forår før forårsjævndøgn, bliver det måske nemmere at vente!

Napoleon kunne ikke ændre den gregorianske kalender - (jeg ledte lige efter et billede af en bygning i 13. arrondissement - tror jeg, hvor man kan se hans napoleonske datering), så det kan jeg nok heller ikke; men jeg synes stadig, at det er mest passende, at foråret begynder til jævndøgn!