fredag den 12. august 2011

BikseMad - af en slags!

Jeg er ikke rigtigt en hulebjørn - er faktisk ikke ret glad for at samle til lager! Principielt vil jeg helst ikke have noget som helst i fryseren!

Men sådan er VIRKELIGHEDEN selvfølgelig ikke! På uforklarlig vis sniger der sig den ene boks eller pose efter den anden ind i fryseren. Jeg kommer fordi den gode slagter, som hakker dejligt svine- eller oksekød mens jeg venter; så må jeg have et kilo af hver - og det kommer så i fryseren i pænt formede portionsstørrelser.  Der er pludseligt en halv liter youghurt som omsættes i boller eller is osv. osv. osv..... og pludselig er fryseren IGEN fyldt!

Kollegaen sagde kodeordet: "Vi skal have biksemad" - og selvfølgelig er der noget rart ved at have fryseren fyldt godt op, når man kommer hjem - uden de store madplaner. Så biksemad - alias tømt fryser/køleskab var udfordringen.

I fryseren var der en rest kogt kylling, en lille boks kogte kikærter og en god hønsefond; i køleskabet en grøn peber + standardting som kartofler, løg, hvidløg, tomat, oliven og olivenolie. I haven var der både kruspersille og bredbladet persille og i krydderiskuffen laurbærblad.


Ikke fordi det var noget særligt, men det kom faktisk til at smage ganske godt - og nemt var det! Inspirationen kom efter en meget hurtig googlen på cheakpeas and green bell pepper (jeg billed-googler - og der var ikke lige spændende billeder på kikærter og grøn peber).

Så selvom jeg har metervis af opskrifter i bøger, mapper og kartotekskasser er det så befriende nemt at finde inspirationen på nettet. Det var sådan set bare lige det jeg ville sige - for det kan stadig fascinere mig!

P.S. Selvfølgelig er jeg også tit mere "tekstnær", når jeg bruger opskrifter fra nettet, men tit er det også bare dejligt at få idéen til en enkelt grønsag eller en lidt anderledes krydring. Det anderledes var for mig kombinationen af kartofler og kikærter; jeg ser af og til italienske opskrifter med det, men det popper ikke automatisk op. - Iøvrigt havde inspirationen - som blev væk i farten - chorizopølse i retten - og det ville uden tvivl have været rigtig godt!

fredag den 5. august 2011

Skal - skalikke - en sommer med masser af skaldyr!

Jo ældre jeg bliver jo mere behov får jeg for fjerkræ, fisk og skaldyr! - Og denne sommer har budt på et hav af de skønneste - og mærkeligste skaldyr!


Når man ser sådan en "dinosauerfod", kan man godt lige spørge sig selv - skal - skal ikke?? - Men selvfølgelig skal man! Den lille ruer-agtige ting, som vist ikke engang er et skaldyr, smagte da også helt fantastisk godt!

Det startede på vores ferie, hvor vi var en tur omkring baskerlandet - og i den lille by Getaria spiste på den skønne restaurant Elkano - måske en smule for fin for vores smag - men man "bærer jo over med meget", når maden er supergod. Specialiteten var grillet pighvar - kun serveret som "hele fisk" - og så fortryder man jo et øjeblik, at man har en ikke-fiskespisende-mand! - denne dags skaldyr (måske i virkeligheden ikke skaldyr???) hedder på dansk Langhalse, på fransk Pousse-Pied. De er vist mest almindelige i Spanien - men har glemt navnet - og faktisk fik jeg kun disse mærkelige "dyr", fordi jeg bad om at få det de spiste ved siden af (Mit spansk er ikke-eksisterende - desværre!)



Men godt smagte det - og heldigvis så jeg, at naboerne ikke spiste med kniv og gaffel, men nærmest bare bed hul i kræene og så fik suttet det herlige indre ud!

Et Anholdt besøg senere på sommeren bød på masser af jomfruhummer! - Spis dem enten kogt ganske lidt, og med ristet brød og en god mayonnaise - eller - hvis der har en rimeligt pæn størrelse flækkede, fyldt med en herlig hvidløgsmør og grillede.


Så blev det mærkeligt igen! --  Mandelmuslinger - eller palourde på fransk har også været en del af sommerspisningen; lige pludseligt var de hos fiskehandleren og det måtte selvfølgelig prøves. De blev kogt ganske lidt, derefter fyldt med hvidløgssmør , hvorefter de fik en kort tur i ovnen. Desværre havde de lidt en konsistens som sålelæder!! - Et eller andet gjorde jeg forkert - men hvad?? - Det var ikke let at finde opskrifter, Men pyt! - Det ka' jo æ' væ'r li' godt hwer gång!


Mere velkendt sommermad! Krabbeklør har jeg tidligere skrevet om - og det er også en herlig spise en sommerdag på terrassen!


En rigtig sommerklassiker på min terrasse er Røgede Nordsørejer med skal. De købes hos Havnens Fiskehus og spises med hvidløgsmayonnaise - og så skal man selvfølgelig drikke rejefarvet rosé til!



Sommerens største skaldyrsoplevlese har ubetinget været fødselsdagsmiddagen på Molskroen, hvor jeg fik en halv hummer med kantareller, lidt "sjove" tomater - i en forførende skøn sovs med et touch af anis!! - Det var så godt så godt!


Og hvorfor skriver jeg så al det her uden at give en eneste opskrift? - Tjah, de enkle opskrifter som jeg selv bruger findes i enhver "grund-kogebog" , så det er egentlig bare for at minde om at SKALDYR er SKØNNE!

De kan tilberedes The-easy-laizy-way (og ja, jeg er gerne så doven, at det bliver meget naturel! bare med mayo/dressing, citron og godt brød) - eller der kan lægges en masse arbejde i tilberedningen som på Molskroen; det bliver det ikke dårligere af, men der skal håndelig til den slags! - Min kompliment til kokken!

Retzina - tørstslukker i sommervarmen - og når der skal græsk mad på bordet!


Så sent som idag havde jeg en kunde, som syntes at retzina ikke er drikkeværdigt udenfor Grækenland. - Jeg er ganske uenig!


Retzinaen på billedet er fra (G)rask vin - og prisen er omkring 80 kr.

Siden jeg besøgte Kreta for en del år siden, har jeg hvert år haft et sommerflip der stilller sit ubønhørlige krav: Retzina, Blæksprutter, Friterede Fisk, Kalamatis Oliven, Greek Salad, Skordalia, Græske Frikadeller, Vinblade med Risfyld, Moussaka .... og åh! morgenmadstanker om fed græsk yoghurt med flydende honning - og måske lidt hakkede valnødder! - jeg bliver blød i knæene bare ved tanken - og forstår overhovedet ikke de folk, som vrænger på næsen ad græsk mad!

Retzina - af GOD kvalitet  - serveret køligt (og det vil sige omkring 8 grader) er med sit lille harpiks-spark en fantastisk tørstslukker, når der er VIRKELIGT varmt på terrassen.


Og så skal jeg virkelig have afreageret med retzinaen sammen med græsk mad som en helt simpel græsk salat med gode grønsager som salat, tomat, agurk, løg og kalamatis oliven. Selvfølgelig en god feta - og så skal der bare slynges lidt rundhåndet med den bedste olivenolie efterfulgt af et godt vrid med citronen. (jeg nuldrer tomat og agurk med lidt flagesalt!) - (Og ja, de græske oliven kom først dagen efter dette billede!)

Eller lidt friterede fisk eller/og blæksprutter - de små, der også kan fyldes og blive helt vidundelige.


Dejen laver jeg af
½ dl hvedemel
½ dl øl
½ sammenpisket æg
et nip slat
rør sammen - uden at piske ret meget.

Jeg bruger min sauteuse til at fritere i - og der skal bare være rigeligt varm olie.

Spis enten med en dressing af et surmælksprodukt, krydret med hvidløg, salt og peber og måske lidt persille eller - som på billedet - med Skordalia, som er også en pragtfuld lille ting. Der er givetvis 100 måder at lave det på. Min version er vist en fattigmandversion. Jeg hælder lidt god olivenolie på en tallerken, tilføjer finthakket hvidløg og moser så den ønskede mængde kogte kolde kartofler sammen med det andet. smag til med salt og peber - og måske mere olie til det smager eventyrligt godt - og er en fantastisk god måde at bruge en rest kogte kartofler.


En sidste græsk ting i denne omgang blev pasta med kammuslinger. Allerførst ristes lidt pinjekerner ( vel 1 spsk per person). Og så til maden: mens pastaen koges varmes lidt olie på en pande. Hakket hvidløg snurrer heri et par minutter eller tre. 2 store kammuslinger per person (eller man flotter sig med 3-4!) skæres i skiver og ristes ganske lidt i fedtstoffet - efter min mening hellere for lidt en for meget - dvs nærmest kun et lille øjeblik. den kogte pasta vendes i hvidløg/kammusling og der tilsættes lidt hakket baslikum.

Man husker lige at sætte lidt græsk musik på! - og så drømmer man sig tilbage til et fantastisk land og tænker på udtrykket "five greek minutes", som vi lærte hos Karin og  Michaelis i Maroulas - og det betyder sådan set bare, at "in five minutes" ikke NØDVENDIGVIS betyder om fem minutter, men måske snarere om et sted mellem 5 minutter og 1 time; - og har vi i grunden så travlt?

Og skulle nogen mangle sådan et lille sted i en lille landby i grækenland kan jeg anbefale Maroulas. Jeg overgav mig til nostalgien og  fandt den gamle hjemmeside, hvor der er billeder fra Maroulas fra 2008 - mon der stadig er lidt lugt af ged på terrassen, mon hundene stadig er lidt på vagt, når man kommer hjem, mon kattene stadig suser omkring på bænke og borde, mon den gamle hane med klumpfod stadig lever, mon Michaelis stadig vil råbe op på terrassen: "half liter or liter wine for dinner"?, mon der stadig vil være de mest fantastiske solnedgange man kan nyde fra terrassen, mon Michaelis stadig vil råbe fra marken, at nu er der ingen vand i hanen, for gederne skal vandes??  - Kreta er bare et fantastisk sted - og VORES sted kunne sikkert ikke få så mange stjerner i en hotelvurdering, for det har ikke helfigursspejle og den slags. Men det er vi lige glade med, for det har så meget, meget mere - som f.eks. en masse hjertevarme!