lørdag den 29. januar 2011

Stadig tid til tørrede frugter - nu i lage!

Gemmer der sig stadig lidt tørrede frugter fra julen, er det nu de skal bruges! Når det bliver mere forårsagtigt er det sjovere at spise friske gule ananas og mango og forårsgrønne kiwi'er.

Tørrede abrikoser, svesker eller figner er dejlige i sig selv, men absolut også værd at sætte tænderne i, hvis de får lov at trække i en skøn lage.


Man starter med at lægge de tørrede frugter i blød en dags tid; derefter koger man en lage, som består af sukker - vædske - krydring

Først forholdet er
100 g sukker
½ vand/juice/vin
+ smagsgivere

Lagen koges sammen en halv times til den bliver tyktflydende

smagsgiverne kan være mange forskellige ting - efter ens egen smag, men jeg synes det er godt med noget, der giver lidt kant. Det kan være
vandbasereret lage med kardemommekapsler, tørret lavendel, laurbærblad, chili og citron, som passer godt til abrikoser (inspiration fra Camilla Plum: Jul)
eller
rødvinsbaseret lage med kanel, nelliker, appelsinskal som passer godt til svesker

De udblødte frugter koges ca 20 minutter i lagen - køler af i den - og opbevares i den.

Dejligt tilbehør morgen-surmælks-produkter, desserter, kager og ost

Lagekogningen startede egentlig med at der skulle laves dessert til nytårsaften - og det var Camilla Plums abrikoskonfektkage - og den smager godt!


Lagkagen var - selvfølgelig - rund ved middagen - men resterne endte som små vægt-venlige firkantede lækkerbidder

De rødvinskogte svesker blev bl.a. brugt til en marengsbund med god vaniljeis - og for en sikkerheds skyld blev der lige kastet lidt smeltet chokolade over hele herligheden til sidst


Vinvalget
Abrikoskonfektkagen blev ledsaget af japansk blommevin, som har en herlig blomme-, abrikos, mandelagtig smag. Man kunne også snildt bruge en senthøstet Gewürztraminer eller lignende

Svesker kalder simpelthen på Pedro Ximinez - den dejlige tyktflydende søde sherry

torsdag den 20. januar 2011

Hønemors fascination af æg

Jeg vil nok hellere have 5 æg i køleskabet end én høne!

Og det er faktisk en længere tankerække, som får mig til at udtale mig så entydigt, men det ligger mig på sinde, at "man" - og ikke mindst unge mennesker - spiser ordentligt.

Forleden hørte jeg i TV-programmet "Kender du typen", at kun 1/3 af Danmarks befolkning spiser morgenmad! Jamen, det er da noget skidt! Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg bliver ældre, at det forekommer mig som "sædernes forfald"!

Det er selvfølgelig i den sammenhæng nemmere at håndtere et æg end en høne. På det sidste har jeg ladet mig inspirere af de dejlige Spice-brødre og lavet "farmors æg" - i min hukommelse/version er det et smilende æg (6 min.) - klippet lidt med en saks, drysset med salt /lidt chili og serveret med brødcroûtoner ristet i lidt olivenolie og hvidløg. (Brødcroûtoner skal man selvfølgelig lave ved lejlighed, så man ikke står og roder med dem om morgenen)


Andre gang er det et bare et herligt blødkogt æg (5 min) serveret med groft rugbrød med en smule tandsmør og et glas mælk.

Da vi kom hjem fra Tyrkiet i sommer var det hårdsstegte spejlæg med feta, oliven, agurk og tomat (og det bliver det jo sæson for igen til sommer engang :-).

Det kræver altså ikke mange ingredienser - eller tid - at lave en superskøn morgenmad.

Har man lidt ekstra tid, er omeletterne herlige - eller tyrkiske menemen - se opskrifter på min dejlige datters blog.
Og med et minimum af planlægning er der jo også pandekagerne i et utal af versioner .... mere om det en anden gang.

Som madelsker synes jeg naturligvis, det er synd for de mennesker, der frivilligt undvære en dejlig morgenstart.

P.S. Jeg tænker selvfølgelig på, hvordan man kickstarter de langsomme morgenmennesker - måske skulle vi, der er lidt duracell-agtige om morgenen, bare komme med en lille morgen-senge-bakke med lidt sød frugt, så de morgentrætte kan få sat skub i blodsukkeret!

P.P.S. Glemte jeg at sige, at friske økologiske æg smager bedst i min mund!

tirsdag den 18. januar 2011

Januar - de gode resters måned!

Decembers arbejdsmæssige travlhed, julens mange dejlige gæstebud og et januar, der startede med intense forberedelser til eksamen i vinsmagning, er forklaringen på den manglende aktivitet på bloggen.

Men der er blevet spist godt - og der er stadig mange dejlige rester i skuffer, skabe, køleskab og fryser; for at råde lidt bod på decembers overflod går nogen i husholdningen dog en del op i portionsstørrelser!

og spiser nærmest som en fugl!