torsdag den 2. december 2010

Hvad drikker man til......

I VIRKELIGHEDEN er det jo den GODE SNAK, der er det ALLERVIGTIGSTE, når man er sammen!
Men ofte er der mad og drikke involveret, når vi er sammen. Vi gør os umage - og det er dejligt, når mad og drikke smager rigtig godt.
Der findes et utal af sider om, hvad man drikker til hvad - men der kan ikke være for mange - hvis man som jeg, synes at det er skønt, når mad og drikkevarer passer sammen!
På den anden side skal man jo heller ikke få søvnløse nætter i sin søgen - når selskabet er godt, glider selv de uheldigste kombinationer jo ned.
En lettilgængelig dansk bog om emnet er Søren Frank: Vinen til maden. Den er systematisk, giver gode indføringer i principper og er særdeles praktisk som opslagsbog

Men der er mange klassiske kombinationer - og man kunne jo samle et udvalg i lavpraktisk oversigtsform ... (For at få startet begynder jeg bare - og det kan så udvikle sig) - og der er i denne oversigt ingen begrundelser for vinvalgene (men det kan måske komme)

Chablis er mange ting, det er Champagne også. Pinot Gris og Hvid Bourgogne kan være 117 ting - og sådan er det faktisk hele vejen igennem, for de enkelte vines smag er særdeles påvirkede af den vinifikation, de gennemgår og den kan variere meget fra producent til producent. Men jeg vover alligevel det ene øje med nogle overordnede generaliseringer
Østers - Chablis, Champagne (blanc de blancs)
Kaviar - Champagne (blanc de blancs)
Parmaskinke - Pinot Grigio
Skaldyr, sødlige ((Jomfru)hummer, Kammuslinger) - Bourgogne

And (traditionel dansk juleand) - Châteauneuf-du-Pape, Amarone, Priorat
Choucroute - Riesling
Kålretter generelt - Riesling
Fasan - Bourgogne
Boeuf Bearnaise - Carmenère
Oksekød (rødt) - Cabernet Sauvignon (fadlagret og kraftig - fra gammel eller ny verden)
Comté - Savagnin
Crottin de Chavignol (lille gedeost fra Loire) - Sancerre
Bleu de Gex (en skøn blå jura) - Macvin
Roquefort - Sauternes
Stilton - Vintageport

Abrikosdesserter - Japansk blommevin, Gewurztraminer (Late harvest/Vendange Tardive)
Chokoladedesserter - Franske dessertvine af portvinstypen: Maury eller Rasteau
Citronfromage - Muscat de Rivesaltes, Limencella
Crème Brûlée - Sauternes
Kransekage - Moscato d'Asti, Sød Champagne
Riz à l'amande - Kirsebærvin, Ruby Portvin, Franske dessertvine af portvinstypen: Maury eller Rasteau
Sveskedesserter - Pedro Ximénez Sherry (også god bare til vaniljeis)

Fortsættes ved lejlighed  .............