fredag den 24. januar 2014

Trøfler - sort mad i luksusklassen til januars kulde

Dyrt rent kilomæssigt - javel, men det er ikke mange gram, man har brug for for at gøre pasta, risottto eller røræg (den franske rørægspåskrift brouillad aux truffees her kan inspirereen  - men der er masser andre opskrifter på nettet) til noget HELT særligt.



MIN pasta var lidt for tør, så husk, at der nok skal en smule bouillon til - evt. skal man bare lade en smule kogevand blive tilbage.

Meget nemmere kan det næsten ikke blive.

Det er ved at være slut på sæsonen, så man skal kende sin besøgelsestid.

Vinvalget: På en kollegas anbefaling en hvid norditaliener, Nosiola fra Foradori. Det passede rigtig godt, men mindre kan også gøre det.


onsdag den 15. januar 2014

Boller i selleri - mere småsnusket januar-hvidgråt

Jeg har vist skrevet det før - men lad mig gentage, at mad, der ikke er særlig pæn, kan godt smage umanerligt godt!

Det gælder den gode, gamle ret Boller i Selleri


der er ingen formildende grønne omstændigheder - det ville smagsmæssigt være HELT upassende for mig - min UHM!

For at være sikker på tilpas salt var jeg lige helt omhyggelig med saltningen af kogevandet, da det skulle bruges til sauce.

Til 2 personer brugte jeg

350 g renset selleri i lidt mere end terningstore tern - de blev kogt i
3 dl vand tilsat ½ tsk salt.

Jeg kogte 7 minutter. Så er sellerien ikke udkogt; nærmest fuldstændig tilpas. Overhold kogetiden!

Opbagt sovs lavet af 
20 g smør (lidt meget, men hva')
1 spsk hvedemel.
Væske i form af kartoffelvand, sellerivand og kogevand fra kødbollerne (det var så faktisk superdejlig suppe fra weekendens kogte svinebryst).

Kødbollerne lavede jeg forleden, da jeg alligevel havde gang i frikadelleproduktionen; det kan anbefales at lave rigelig fars og bruge noget af det til koge kødboller (de skal bare skælve i suppe/vand ca. 10 minutter).
Vi spiste også lidt kogte kartofler til.

Januar er lidt køligt blå, hvid og grå - og det må maden også gerne være. 
Som sæsonfreak må jeg proklamere: fri mig for tomater :-)

Vinvalget: Hvidt af en eller anden art. 
Der blev drukket Rueda på Verdejo. Helt Ok, men en halved chardonnay kunne sikkert også glide ned 

lørdag den 11. januar 2014

Januar er hvid og grå og måske lidt småsnusket - det passer lige til østers!

Hvis man har styr på sin østerskniv, er det ualmindelig nemt at servere østers.

Jeg spiser ikke østers ret tit, så jeg behøver ikke kaste mig ud i de eksperimenterende serveringer - får jeg lidt citron og måske en smule ristet brød, kan jeg ikke få det meget bedre!


Østersene her er sorten perle blanche. Skøn - men den skal være frisk og crisp i biddet.
Det er jo også rart, at der ikke er mange kaloriebasser i dem :-)

Vinvalget: Helt almindelig Chablis - uden fad - passer ualmindelig godt til østers.