søndag den 13. januar 2013

Ingen Januar-askese - men Comfort Food

I aftes fik jeg comfort food - det smagte skønt!

Engang imellem føles opfordringerne til januar-askese påtrængende, men så kan man da heldigvis føle sig hjulpet af skæbnen (læs netsurfing). Bedst som jeg surfede efter restauranter i Palermo endte jeg på Guardian, hvor jeg kunne læse at January diets are doomed to fail!

Jeg følte mig aldeles bekræftet i at tiden er til Comfort Food - og alskens andre gode sager :-)

lørdag den 12. januar 2013

Comfort food med udfordrende Savagnin

Pressen har netop igen været ude med informationer om, hvor horribelt meget mad der spildes, så i kølvandet på den melding kommer der lige en resteret, som endte med at være på særdeles hurtig og velsmagende.


køleskabet gemte - og jeg brugte
olivenolie - 3 g
kogte kartofler - 200 g
kogt hamburgryg - 75 g
piskefløde - 20 g
brie - 35 g

valnøddekerner, hakkede - 10 g - drysset over efter at retten har været i ovnen.
trøffelolie - 5-8 g - blev hældt over efter at retten kom ud af ovnen - det skader jo aldrig!

Jeg var alene hjemme, så opskriften her er til 1 person.
Allerførst blev ovnen stillet på 180 grader. 
En hyggelig rustik ovnfast skål fik lidt olivenolie i bunden. Kartofler og hamburgryg blev skåret i tern og hældt i fadet. Lidt fløde (og forsøgsvis en skefuld ristede løg) fulgte efter.
Fadet blev rystet lidt inden 3 tynde skiver brie blev lagt over.
Efter ca. 20 minutter i ovnen - og en let afkøling - var der skøn comfort food.

Vinvalget: 
Jeg havde en rest god Savagin (slatterne skal jo også drikkes :-) fra Arbois (konkret - Grand elevage 2005 fra Jean Rijckaert). Savagnin-vine kan godt være noget udfordrende og kræver måske, at man prøver dem flere gang, inden man er overbevidst om deres fortræffeligheder.
Udover Comté, Ostefondue og Raclette kan Savagnin noget med valnødder, så det var vinen der bestemte, at der skulle toppes med valnødder. Osteresterne i køleskabet var Brie - og det smagte udmærket, men ellers er det selvfølgelig oplagt at vælge ost fra juraområdet til Savagnin.


Der blev i den grad spist op!

tirsdag den 1. januar 2013

Rødvin er godt for kolesteroltallet :-)

Sådan en nytårsmorgen kan man måske blive i tvivl om, hvor godt rødvin er for helbredet, men jeg har lige til min udelte fornøjselse læst på dr.dk/sundhed, at stoffet resveratrol i rødvin hindrer LDL (det er vist det lede kolesterol) i at blive optaget i blodet. Og det sku' være rigtig sandt!