tirsdag den 18. oktober 2011

Kræger - til intense marmelader og andet godt!

Søndag aften dukkede der kræger op på fjernsynsskærmen i det hyggelige program fra haven til maven. Jeg vil gerne tilslutte mig anbefalingen. Det er en meget intenst smagende lille-bitte mirabel-blomme, som man kan lave den skønneste siede marmelade af. 


Brug marmeladen til pandekager, i yoghurten eller på ristet brød. Jeg er også sikker på, at den vil være god som smagsgiver i en flødeis!
I det engelske program skulle marmeladen koge et par timer. Den slags har jeg ikke rigtig tålmodighed til - og i øvrigt laver jeg altid kun små portioner, så jeg bruger Camilla Plums anvisning og BULDER-koger min marmelade i 10 minutter i en sauteuse (et vidunderligt køkkenredskab!)

En efterårsklassiker hos os er også at slynge en portion kræger i lidt fedtstof og en smule sukker på panden og bruge dem som lunt tilbehør til en lille stegt fugl eller en svinekotelet. Der kan krydres med kanel, laurbær, rosmarin eller hvad man nu måtte have lyst til. - Men der er mange sten, der skal spyttes ud!

I århus kan man købe dem på torvet på Ingerslevs boulevard en måneds tid omkring oktober. 

Googler man kræger kommer der ikke mange opskrifter - men i søndags fandt jeg så ud af, at frugten hedder damson på engelsk; og "damson recipes" giver rigtig mange opskrifter!

søndag den 9. oktober 2011

Sæsonens sidste Insalata Caprese!

Nyligen hjemkommet fra Napoli og Rom er det gået op for mig, at "Caprese" betyder fra Capri - så jeg drømmer mig lige tilbage til et Capri-kig (den lille klat i det fjerne i Napolibugten) fra toppen af Vesuv (det gamle par var slet ikke til at stå for - og jeg skal hilse og sige, at der er laaannnngt at gå til toppen - altså fra bussens endestation, forstås!)


Tilbage i det danske er det ved at være sidste udkald for "ordentlige" tomater. De blev indkøbt på Ingerslevs Boulevard (hvor det i øvrigt er ALT for fristende at bevæge sig ud i øjeblikket; der er rigtig mange stadeholdere, som står med egne skønne produkter)

Søndagsfrokosten blev en helt klassisk Insalata Caprese - som altså er fra Capri - med tomater (det er vist snart slut med at skrive solmodne! - i skrivende stund bare rusker og regner det) - bøffelmozzarella - basilikum - GOD olivenolie - (mit kvalitetskriterium er, at der skal viljestyrket til at holde op med at dyppe brød i den!) - og et drys af yndlingssaltet (mit er STADIG Læsø sydesalt - fordi det flager så dejligt)


Og hvad har vi så her nedenunder - snapshot fra toget mellem Rom og Napoli: - "Der er bøfler!!" - mine medpassager må vel have troet, at jeg var lettere tosset - men for mig var det absolut stort! - selvom kræene ikke er imponerende tydelige







fredag den 7. oktober 2011

Rusk, regn og Rhône!

Der er som bekendt næsten ingenting, der er så galt, at det ikke er godt for noget!

Igår både blæste og regnede det.
Da arbejdsdagen var slut kl. 18 var det mørkt i vejret og efterårsstemningen sneg sig ind under jakken!
Aftensmaden stod på gode ben og kartoffel-selleri-mos med lidt gulerødder - bare" grovstampet" med lidt smør og en smule mælkeprodukt til at give den ønskede konsistens.

Men så bliver man pludseligt rigtig glad, når man tænker: - jamen, det er jo NU Rhône-sæsonen går ind!

I MIT lille univers er der en - ikke fanatisk - idé om, at visse vine /vintyper nu engang harmonerer så ualmindeligt godt med bestemte årstider - og hos os hænger rusk-regn-efteråret uløseligt sammen med SYD-Rhône!

Den vin vi fik havde 50% syrah og 50% grenache; jeg har lige læst et eller andet sted, at der snart kommer en Grenache-dag et eller andet sted i Frankrig. OG grenachen med masser af krydder og lidt venlig sødme passer så godt til dansk efterårsmad, hvor vi putter ting i gryder og ovn. Sødmen i de ovnbagte rodfrugter KALDER næsten på grenache! Gris har det godt med grenache - måske forbi vinen opnår høje alkoholprocenter, som klarer endog det lidt federe svinekød.
Grenachen er som oftest en væsentlig aktør i châteauneuf-du-pape - og al erfaring siger jo også, at denne appellation ofte kommer på julebordet til dejlig fed and (sorry, men der er ikke engang 3 måneder!)