torsdag den 30. juni 2011

Portvinsmarinerede jordbær

På arbejde idag faldt vi lidt hen i drømmetanker om svundne tiders jordbærsorter - UHM - Dybdahl!!!! - Så til næste år tror jeg, at der skal plantes Dybdahl. Allerde i min barndom var det et bær på vej ud - det egner sig utvivlsomt ikke til erhvervssalg - tror jeg!, men i erindringen er det uovertruffent.

Nå, andre bær lader sig absolut også spise! De ALLERBEDSTE jordbær er næsten dem man spiser lige af bakken på vej ned til bilen - efter indkøb i egnens gårdbutikker; uden noget som helst - bare solvarme!

Men når der en rum tid er spist jordbær med et eller andet mælkeprodukt, frister andre måder.

En dejlig måde er at halvere store, modne jordbær, drysse dem med lidt sukker og et par skefulde ruby portvin - eller lignende. De marinerer, mens man spiser hovedretten. Lidt letpisket, sukkertilsmagt flødeskum er godt til.


Vinvalget: "Tyngden" i marinaden gør, at der absolut nemt kan drikkes et glas Ruby, men ellers er den let boblende røde "sprudel", Brachetto, fra Piemonte aldeles skøn til jordbærdesserter

Hjemmegjorte marmelader tak - der er gang i de røde sommerbær!

Når jeg er på ferie, falder overnatningssteder, der spiser mig af mig med små industrielle portionsmarmelader, altid i min anseelse!!! - Så selvfølgelig lader jeg mig heller ikke nøje med industriens "velsignelser" i dagligdagen!

Må jeg be' om den hjemmelavede - og jeg laver hellere "UGENS MARMELADE"  frem for at lave til gem på hylderne. - Og SMÅ portioner kræver ikke ret meget tid - især ikke i en 2-personers husholdning.


I aftes var der lidt rabarber og jordbær til overs - og de blev omsat på under 10 minutter til herlig marmelade - uden anden tilsætning end lidt vanilje, et skwiis citron og ca. halv vægt sukker af frugtmængden. Det er absolut unødvendigt med konserveringsmidler, når marmelutten spises i løbet af en uges tid.

Rabarberne blev skåret småt - og rørt med halv mængde sukker (det safter i løbet af 2-3 minutter, når der røres flittigt).


Rabarber/sukker blev sat på rask varme - og mens jordbærrene blev skyllede og pillede og rørt med sukker,


mørnede rabarberne lidt inden jordbærrene blev tilsat. Herefter behøver marmeladen kun 2-3 minutters kogning.
Der blev smagt til med en smule citronsaft - og så var morgenmadsmarmeladen klar.

Og marmeladen smagte godt i morges - og her til aften blev den brugt til et par overskudsvafler fra fryseren plus lidt letpisket flødeskum, der var smagt til med en anelse sukker. - Syndigt godt!

Og når man tænker på, hvor utrolig nemt det er at lave, kan man undres over, at vi lader os nøje med diverse uinteressante færdigprodukter - - - for slet ikke at tale om, hvor meget sjov og variation og twist man kan tilføre sin hjemmelavede, hvis man har "orket" til det - men det mangler jeg nu lige for tiden!

onsdag den 29. juni 2011

Tid til franske ærter ... med et eller andet!

De FRISKE danske ærter har sæson lige nu - og deres sæson er så KORT, så KORT - så brug dem til andet end slik. Selvom frosne udmærket lader sig spise, er de friske af en helt anden kaliber!

Jeg har et par klassikere, som jeg dårligt kan undvære - én af dem er franske ærter


Til 2 personer skal man bruge 1/2 kg ærter, som bælges (og hvis man spiser halvdelen under bælgningen skal man købe dobbelt portion :-). De SMÅsnurrer i lidt vand med salt og en klat smør i 7-8 min. sammen med et ret finthakket løg (skalotte- eller rødløg passer min smag bedst). Lige inden servering vendes et par håndfulde tykke, sprøde salatblade i; de skal "falde sammen" under omrøring. 

Det er SÅ meget SOMMER! Vi spiste lidt nye kartofler og lidt svinemørbrad til.

Vinvalget: Ærter har det godt med Pinot Gris - gerne en lidt fyldig af slagsen fra Alsace. 
Det havde jeg ikke lige, så det blev til en Riesling - og det skal ikke være en alt for benet én af slagsen!

lørdag den 18. juni 2011

MAD - en herlig feriesouvenir!

Jeg er sikkert ikke den eneste, der kommer hjem med kufferten fuld af mad-souvenirs! - Altid bliver jeg fristet totalt over evne, når jeg ser alt det forunderlige, jeg ikke lige finder hos mine lokale!

I London fik vi købt lidt grøn mintchokolade, men ellers er kurven mest præget af besøg i Collioure i Sydfrankrig, hvor der fanges middelhavsansjoser. Der kom også søpindsvin i kurven plus rouille og aioli, så jeg endelig kunne finde ud af on-location-forskellen.
Derudover laves lækker vin i området - og en Cuvée du Soleil, som står ud i både varme og kulde i glasballoner i flere år, inden det bliver til liflig dessertvin, måtte også med hjem. 


De indviede vil måske undre sig over den interesse, gemalen lægger for dagen ang. ansjosfiletteringen


Sådan mishandler man vinen i Banyuls og omegn - - men resultatet  -- UMH!



Udover vinsmagninger kan man også med fornøjelse kaste sig over olivenolie! - Og købe anderledes olivenprodukter, såsom olivenmarmelade med vanilje! (Ovenstående billede er velvilligt stillet til rådighed af Bodil Mols Jensen - og jeg synes det er SÅ fint!) 

Vel hjemkommen drejer det sig sådan set bare om at sørge for at få spist tingene. 
Min erfaring er, at det kan man ikke gøre for hurtigt!

Også set i lyset af, at der også blev købt - endnu flere - mad-souvenirs i den just forgangne week-end i Sverige! 


Her fik jeg styret lysten til alkoholfri saft og ikke mindst min svaghed for safran blev tilgodeset med safransskorper, pærer i safran og safraneddike. 

Når gemalen tidligere er kommet hjem fra Finland med havtornmarmelade , har jeg ikke været særlig begejstret. Nu er frugten jo blevet highlightet i de senere år i det nye nordiske køkken, så den får lige en ekstra chance.

Salattid og kønsspecifikke madpræferencer!

Indenfor den sidste uges tid er jeg to gange faldet over tilkendegivelser desangående. Dels i et gammelt nummer af Isabellas, hvor klummen - så vidt jeg husker - konkluderer, at der er en verden til forskel til mænds og kvinders præferencer ang. f.eks. boligindretning og mad (.. og det ved de fleste af os vel godt!). Ligeledes kom jeg forbi en blog (som nu bare ikke lige lader sig finde igen), hvor bloggeren syntes det var lidt træls, at hendes kæreste ikke opfattede en salat som et måltid.

Når jeg småfilosoferer videre, kan jeg godt se, at det nemt ville afstedkomme kritiske tilstande i det lille hjem, hvis jeg insisterede på, at en salat med vandmelon, feta, sprøde friske salatløg og lidt mynte er at holde for et herligt aftensmåltid ;-)

Men jeg er græsenke lige for tiden, så jeg spiser lige hvad, der passer mig, når det passer mig (dog med den begrænsning at køleskabet skal tømmes).

Jeg fik radiser, rygeostcrème, grønne asparges, nye kartofler, rouille/fraîche og farmorsalat - vel rigtig fornuftig feminin mad



Jeg kunne umådelig nemt have klaret mig med grønsagerne og crèmerne - men der var altså også lige et par pølser i køleskabet - det blev det jo lige lidt mere maskulint af.


Det er ikke nogen hemmelig, at jeg har en mand, der på godt gammel dansk vel må kaldes en del kræsen. Jeg er imidlertid sådan et madøre, der ikke gider være begrænset, så jeg laver ofte forskellige retter - og hygger mig mestendels med det.

Så jeg skal selvfølgelig bare have mine salater, kolde sommersupper, "dessertmåltider" - og hvad jeg ellers finder på, for når man er i en lille "tosomhed" er der jo ingen grund til at spise andet end det, man lige har brug for. Nåh ja, vi skal vi også huske hyggen, men så får en god lille pølse/frikadelle/kotelet/eller ... salaten til at glide MEGET lettere ned hos gemalen.

fredag den 17. juni 2011

Hyldeblomster og sorbet-forsøg!

For en SJÆLDEN gangs skyld har jeg været på forkant! - Sagen er, at jeg har været umanerligt meget på ferie de seneste uger, så da jeg lige var hjemme i sidste uge, troede jeg, at det var de allersidste hyldeblomster, jeg så. Jeg skyndte mig at få lavet bare en smule hyldeblomstdrik med det, jeg troede var de ALLERSIDSTE blomster. (Det skulle gå lidt hurtigt, så jeg kogte bare lidt vand og sukker, puttede de fire blomsterklaser i lagen sammen med et skivet citron og appelsin - og lod det så trække til idag - altså en lille uges tid - og det blev fint nok)

Da jeg kom hjem forleden var der til min overraskelse masser af blomster - hvor herligt!!


I aften havde jeg lyst til sorbet - og med en til-overs æggehvide i køleskabet - forsøgte jeg mig. Saften blev siet fra og rørt sammen med den æggehvide, der var pisket til skum med et par spsk sukker. Der blev smagt til med mere citronsaft, som jeg synes manglede. Massen blev hældt i en stålform (godt når man skal indfryse is) og sat i fryseren. Den første time brugte jeg håndmikseren et par gange og efter knap to timer var der faktisk en ret skøn sorbet! 



Får jeg energi til mere hyldeblomstdrik, vil jeg nok bruge min gode gamle opskrift, som har tjent mig i mange år - og som stammer tilbage fra dengang jeg skrev yndlingsopskrifter på det gamle "hakkebræt". Og ja, vinsyre (evt. citronsyre) er godt i saften. - Og hvor opskriften stammer fra fortaber sig i det uvisse - men det er HELT sikkert ikke min egen!


- -  Og så havde jeg egentligt helt glemt det med gin'en, men det lyder da meget godt :-)

P.S. Det med at filtrere gennem vat er noget, jeg har lært af min mor. Det fungerer til både saft og suppe og mærkværdigvis/heldigvis kommer der ikke vat i maden, så jeg har altid en pakke køkkenvat til den slags.

torsdag den 9. juni 2011

Courgetteblomst - en lille gave i kartoffelposen!

Jeg har en fuldstændig blød plet med courgetteblomster, så stor var min glæde, da jeg kom hjem fra sommergroent.dk og fandet en lille pose med en courgetteblomst + nogle bittesmå, umådeligt delikate minicourgetter i min kartoffelpose.


Courgetteblomster er til her-og-nu, så der blev googlet lidt efter opskrifter; det meste handlede om ricotto og parmesan + +  ...   ???

Mit køkken rummede - bl.a. - mascarpone, parmesan, frisk basilikum og citron (skallen blev revet fint). det blev rørt med salt og peber, formet til en håndterbar lille kugle - og puttet i vidunderet.

"Batter'en" - (og hvad er mon lige det danske ord for den slags?) blev mixet af lidt hvedemel, bagepulver, salt og vand (det kunne have været bedre, så googl et andet sted for mål!! - og i øvrigt skulle der have været øl i, men dej til éen person, så er det svært at overtale sig selv til at åbne en øl!)

På trods af at "omsvøbet" ikke var helt perfekt blev den fyldte courgetteblomst og minicourgetter (som jeg havde skåret igennem på langs) dyppet i dejen og stegt i en dyb pande med olie. (Jeg vender "emnerne" i stedet for at dybstege - men under alle omstændigheder skal "emnerne" dryppe af på noget fedtsugende papir.

Al den stund jeg også lige skulle snakke en times tid med min datter i Istanbul og en halv time med min søster i Sverige, begrænsede tilbehøret sig til lidt choppede tomater og en smule crème frâiche med hvidløg (+ selvfølgelig salt og peber)


Det smagte dejligt, dejligt, dejligt!
Der blev drukket en frisk rosé til

lørdag den 4. juni 2011

Eksamenslæsning & Kartoffelmad


Solen skinner lystigt udenfor - men jeg læser så dårligt i solskin! - Så jeg sidder indendøre og prøver at få styr på, hvordan alverdens vine smager. Det er ikke første gang, jeg prøver at få has på denne diplomeksamen - men det bliver SIDSTE - under alle omstændigheder; og jeg skal ALDRIG mere tage en eksamen!

I sådan en eksamenssituation er jeg ikke ret god til at rumme ret meget udover pensum, men heldigvis havde husets herre indkøbt de allerlækreste  RIGTIGE - danske kartofler - små, men hvilken velsmag!

Pga af størrelsesforskellen bliver de sorteret efter størrelse - og kogt henholdsvis 8 - 6 - 4 og 2 minutter, hvorefter de trækker 8 minutter i kogevandet, som så hældes fra og kartoflerne får lige et hurtigt brus iskoldt vand. - Lidt tosser har man vel love at være! - men nye kartofler skal altså have et lille "bid" og så nytter det ikke at smide hele molevitten i på én gang, hvis de er meget forskellige i størrelse.

De blev både nydt solo og med friskt rugbrød - og RIGELIGT smør (der er ingen vej uden om, hvis det skal smage rigtig godt.

Nu vil jeg kaste mig over en - terorerisk - tilgang til rosébeskrivelser.

Nyd vejret - I, der der ikke har eksamener hængende over hovedet! På tirsdag, på tirsdag .... er det slut for mit vedkommende!

P.S. Der blev drukket et lille glas Pinot Gris fra Alsace til - og det var i grunden slet ikke så galt!