tirsdag den 31. august 2010

Childhood revisited!


Denne formiddags lykkelige flash-back til barndommens sommerferie hos mine bedsteforældre kom sig af, at jeg skulle bage en kage. Det er ikke noget, jeg gør ret tit, så jeg googlede en kage.
Opskriften var med 150 g smør, 150 g sukker, 3 æg og 150 g mel (+ en del mere) - og så kom jeg selvfølgelig til at tænke på, at basis i kagen er den gode gamle pund-til-pund kage; bare med lidt upraktiske mål!
Opskriften har jeg fra den rigtigt dejlige blog Newyorkerbyheart - og det ser absolut ud til, at hendes kage blev bedre end min!

Men det kan jo ikke blive lige godt hver gang!

Næste gang skal jeg ikke stå og veje - nej da laver jeg bare lidt ekstra, for bliver opskriften RIGTIG NEM:
1 pakke smør = 250 g
 3 dl sukker = 250 g
4 cirka store æg = 250 g
4 del mel (+ 1 tsk bagepulver) = 250 g

Nå, mens jeg gik i gang med piske det blødgjorte smør med sukkeret, huskede jeg, hvordan det foregik på en gård på landet i 50'erne.
Der var ingen håndmikser, så det var en lerskål, som man så holdt i venstre arm, støttet mod hoften. Det var lidt tungt at få massen rørt sammen og hoftemetoden virkede meget lettere end have skålen stående på bordet.
På dette stadium var sukkeret stadig knasende og smørret for fedtet til at det var rigtig fristende at stikke fingrene i. Min bedstemor var ret streng med, at der skulle røres godt, men hun var også supergod til at bage.
Når smør og sukker var blevet nogenlunde hvidt skulle æggene tilsættes 1 ad gangen. Æggene var (selvfølgelig) lige blevet samlet ind - det gjorde jeg sammen med min bedstefar og det var ikke altid helt ufarligt! - Processen med at røre æg i var forunderlig: først blævrede de rundt, men langsomt indgik de i en homogen alliance med smør og sukker. Efterhånden som æggene blev tilsat, gik der på en eller anden måde "kemi i kagen". Sukkeret blev opløst - og det blev ALT for fristende at stikke fingrene i dejen - Mums! - Når melet først var vendt i, ventede kagen kun på at komme i ovnen.
Min aktuelle kage var en del mere kompliceret, idet der både var crumble-bund (som ikke blev RIGTIGT sprød), crème og kanel remonce. Den blev ikke helt top-god, men OK.

Men jeg skal til at bage pund-til-pund kager - hvor svært kan det være!

MorMorMad

Jeg har lige besluttet mig for at lave et "MorMorMad" tag! - Og det er ikke begrænset til den mad min mor og mine bedstemødre lavede - men sådan lidt bredt familiens opskrifter!

onsdag den 25. august 2010

Blommer i Massevis!

Der er så meget kvinder ikke forstår - og jeg hører til dem, der ikke fatter, at det kan lade sig gøre at sælge  importerede blommer i Danmark! - Når vi nu har de mest fantastiske blommer i sæsonen.

I sidste uge var der Opal- og Sveskeblommer på torvet.

Jeg har tit en masse planer om snedige tilberedninger, men det går ikke altid som planlagt. Jeg grovspiser dem i stedet helt naturel.

Dog blev der lavet blommemarmelade, som har en dejlig lidt skarp smag. - Jeg bruger Camilla Plums metode med meget kortvarig kogning ved meget høj varme. Det tager kun 8 - 10 minutter.


... og blommemarmelade er dejlig morgenmad


I dag var der Czar blommer på torvet. Det er første gang, jeg har bemærket dem. De har en flot dyb blåviolet blommefarve - og i morgen vil jeg bage en kage. Det er i alle tilfælde planen! - Der er købt ind.

torsdag den 19. august 2010

Gazpacho - The-easy-lazy-way

Ingen sommer uden gazpacho! - Og med min nyvundne belæring om vin med frisk syre til rå tomater var valget nemt: et glas tør, kølig Cava.

Ingredienser (pr. person): et par tomater (skåret i stykker og kerner klemt ud så nogenlunde), et stykke agurk (dem skraber jeg også kernerne ud af), grøn peber, lidt tørt brød (evt. opblødt i lidt vand), hvidløg, olivenolie, (et par spsk - smagssag - jeg hælder med lidt rund hånd), vand (ikke for meget), salt og peber. - Og så smager jeg forresten til med sherryeddike, som jeg synes er en fabelagtig blød og lækker eddike - men man kan jo også bare bruge citronsaft.

Alt køres i foodprocessor, så suppen stadig er lidt grov; juster med vand, så konsistensen passer. Må gerne/skal helst trække 20 - 30 min i køleskab (evt. fryser), så den serveres herligt kold.








Vinvalget: Tør, kølig Cava


onsdag den 18. august 2010

Hjulkrone blomstrer i min have

æn mad smager ikke nødvendigvis bedre. Til gengæld kan lidt blomster pynte på en småkedelig salat!

Der er stadig smukke blå Hjulkroner. Smagen er lidt agurkeagtig, men de pynter mere end de smager. Delikat farvespil med grøn salat og bønner eller honningmelon. Agurk er selvfølgelig også godt.

Dressigen kan være den aktuelle yndlingsolie (min egen er STADIG let frisk olivenolie), lidt citron, lidt flydendede honning, salt og peber. Dyppelsen til bønnesalaten blev smagssat med lidt grov sennep og serveret til svinemørbrad.
Vinvalget: En frisk hvidvin uden fad, gerne en ikke for tung sauvignon blanc, men en frisk spansk eller italiensk er også fin.
Melonsalat havde et skud honningtrukne tyrkiske nødder og var en rar frokost. Ville også have været godt med skinke, laks eller lignende røget, som har det godt med honningmelonens saftighed.
Vinvalget (hvis jeg havde skullet drikke vin til frokosten) - uden røget kød/fisk en superlet ung hvid eller rosé. Med røget kød/fisk en chardonnay med en SMULE fadlagring - oversøisk tror jeg.

lørdag den 14. august 2010

Morgendessert!

min veninde karen synes, det er morsomt, at vi spiser MORGENKAGER i Jylland. Det gør man ikke på Sjælland.

Det undrer mig selvfølgelig, for hvordan kan man så vide, at Molbosnegle og den slags spises til morgenmaden subsidiært formiddagskaffen???

Jeg holder meget af morgenkager! - Og når man kan spise morgenkager, kan vel også spise morgendesserter!


Måske skal retten bare have et andet navn for at føles lidt mindre syndig!

Arme Riddere med råsyltede hindbær og en lidt fed yoghurt! - Syndigt, men egentlig tror jeg ikke, der er flere kalorier i "syndefaldet" end i en morgenkage.
På positivsiden er også, at det er lidt en "left-over" ting. Brødet skal helst være lidt tørt! - så i vore Stop-madspilds tider vægter det!

Jeg dur ikke til syltning og henkogning for tiden, så RÅSYLTEDE frugter er simpelthen sagen!

Tomater i Hovedrollen - Danske Frilands .. forstås!

Denne uge er et rigtig godt eksempel på, hvor langt der kan være mellem planer og resultater.

Tomaterne er virkelig HELT på toppen, så jeg havde glædet mig til både Gazpacho og Insalata Caprese!
Det blev det af forskellige grunde ikke til - men jeg havde heldigvis fået købt skønne tomater - og det var i virkeligheden det vigtigste!

Efter ferieturen til Tyrkiet er det oplagt at spise tyrkisk morgen: Tomat, agurk, tyrkiske oliven - og så rister jeg lidt godt brød og smuldrer feta på. - Med de lune morgener, der har været har det givet en god start på dagen!

I travlheden kan det HELT enkle være dejligt. Når råvarerne er helt i top behøver jeg ikke meget for at "uhhhm'e"

Tomater - god olivenolie (det er delvfølgelig individuelt, hvilken type, man foretrækker - men man skal unde sig selv at finde en YNDLINGSOLIE) - lidt god salt og godt brød. - Hvad kan man så ønske mere? - Jo, selvfølgelig et glas, frisk og køligt hvidvin (konkrete forslag under rå tomater og vin)

Ægge-Tomatmadder bliver heller ikke meget bedre! Æggemadder fortjener et bedre ry end de vist ofte har. Groft rugbrød (eller hvis vi ikke behøver at være så sunde: godt franskbrød) med æggeskiver og tomat - måske lidt god mayonnaise og klippet purløg; - det er også nem sommer!


Tomatsæsonen varer heldigvis temmelig lang tid, så jeg lægger igen planer!

P.S. Jeg ved godt, at jeg skriver "GOD" mange gange, men hvis det virkelig skal være en nydelse at spise, tomater, olivenlolie, salt og brød, ER det altså ikke ligegyldigt, hvad man vælger!

fredag den 6. august 2010

Edles råsyltede Solbær


Min venindes mor lavede det skønneste solbærsyltetøj - dengang før der fandtes foodprocessore.

Solbærrene blev kørt gennem en gammeldags kødhakker og derefter rørt med en passende mængde sukker - nok ca. samme mængde som bær.

Nu er det nemt at bruge en foodprocessor eller stavblender (massen skal ikke være alt for findelt) - og resultatet er stadig godt! - En smule citronsaft kan evt. tilsættes.

Herligt til morgenkaffen på nyristet brød.

tirsdag den 3. august 2010

Når bøgen er grønnest - er Rødspætten skønnest!

Måske har bøgen været grønnere! - Rødspætterne er bedst i maj, juni og juli - men det går også an at spise dem her i begyndelsen af august! - Næste år vil jeg satse på uge 22!
Fisk stegt på benet er rigtig GODT! - Uden tvivl er det nemmere med filet'er, men er man erfaren fiskespiser, skal man ikke snyde sig selv for helstegt fisk.


Det kræver lidt pandeplads at helstege fladfisk. De steges ca. 4 minutter på hver side i brunt smør. Det er superlækkert. Servér med kogte kartofler, brunet smør med grovhakket bredbladet persille + citron.

Det er ikke særlig besværligt.

Vinvalget: Sauvignon Blanc - gerne fra Loire. Vinen passer godt både til smørstegt fisk og persille.