onsdag den 28. april 2010

Skvalderkål - If you can't beat them - eat them!

Haute Cuisine eller helt almindelig mad The-easy-laizy-way - ja, så er ukrudtet altså værd at putte i madkurven!

Noma er jo netop i London udnævnt til verdens bedste restaurant ifølge Restaurant Magazine's liste! - Flot og tillykke med det! Jeg hørte René Redzepi tale om skalderkål og gulerødder ...


Jeg kan absolut kun være enig i, at det er herligt - specielt lige nu - at suse ud i haven eller naturen og hente krudt og ukrudt ind i madlavingen. Længe har jeg ventet på det, men nu er det grønne her pludseligt i mængder! - Bedst er de fine unge skud.
Vi har reelt meget mere skvalderkål i haven end vi kan spise! - Og ja, overskriften har jeg et eller andet sted fra - men jeg blev ramt af den!

Jeg plejer at lave skvalderspaghetti og da al bladgrønt bliver til meget lidt, når det varmes, så der skal plukkes en del.
Lidt løg og måske lidt hvidløg (eller ramsløg, hvis de er available) gyldnes i olivenolie, skvalderkål småsteger med til de falder sammen, krydr bare med salt og peber. Jeg kan godt lide et drys ristede pinjekerner ovenpå. Fint til en god pasta. Måske skal der rives lidt parmesan over - og måske en extra stråle olie.

Jeg må have fat i noget italiensk hvidvin - eller nøjes med ueksotisk sauvignon blanc eller min hvide Côtes Catalanes fra Mas Cremat til 55 kr.

søndag den 25. april 2010

Goddag & Farvel - Fjordrejer & King Edvard kartofler

Det er ved at være tid til fjordrejer! - Glemte at spørge til prisen, så måske har de ikke helt højsæson - men dejlige var de! - De gamle kartofler synger til gengæld på sidste vers.

Man skal lige tage kogningen lidt alvorligt. 3 liter vand, 2 spsk salt, 1 spsk sukker - og jeg kan godt lide en god dusk dild i kogelagen. Rejerne plumpes i den kogende væske og koges 2 minutter!!! (fra vandet koger igen) - spules under koldt vand og drysses med en smule fint salt.
- og så er der lige pillearbejdet!!!!!!!! - men det kan man jo uddelegere.

Rejer har en sart smag, så tilbehøret skal efter min smag også være sart. Klassisk er selvfølgelig franskbrød, mayonnaise og citron.

Prøv også "udkogte kartofler". Og det SKAL altså helst være King Edvard, som meget nemt - nærmest uundgåeligt - bliver kartoffelmosagtige. Kartofler på tallerkener - smeltet smør med masser af hakket dild i hældes over - og rigeligt drys med rejer! DET er mums filibaba!


Vinvalget:
Vinen til rejerne må også gerne være lidt sart og let - og til "rejer - kartofler - smør - dild" versionen passer let sydfransk rosé eller hvidvin fint. En soave eller frascati er sikkert også godt.

fredag den 23. april 2010

Krudt og Ukrudt skyder op!

Brændenælderne var de første - men lige pludseligt er der bare en masse spirende grønt.

Ukrudtet er faktisk først på fære - i haven eller naturen! Skvalderkål, mælkebøtter, skovsyre, skovmærker og pyntelige gule følfod som man roligt kan drysse lidt med på salaten (anemonerne er GIFTIGE - så nøjes med at sætte dem i vasen).

I min have kommer purløgene først, men løvstikken skyder med gevaldig fart og det varer ikke længe, inden der kan plukkes citronmelisse . Violerne er ved at indtage græsplænen - og violblomsterne kan man også sagtens spise! - I det hele taget er der en masse ukrudt, man med fornøjelse kan spise.

Det ved Anemette Olesen en masse om.For mange år siden havde hun en herlig rubrik i Stiften, hvor hun bl.a. skrev om det spiselige ukrudt. Det gør hun ikke længere - til gengæld har hun skrevet en masse fine bøger

lørdag den 17. april 2010

Brændenælde & Sauvignon Blanc

I april er de eneste NYE dyrkede danske grønsager stadig stort set kun agurkerne, hvis vi nøjes med at kigge hos grønthandleren.

Det utæmmelige ukrudt derimod pibler frem i haven og naturen. Det smager faktisk ret godt og desuden er det fyldt med en masse sunde ting! Man skal kende sin besøgelsestid, når det gælder spæde ukrudt for det skal spises, inden det bliver for stort og træet.

Man skal huske hansker til plukningen af brændenælder og der skal plukkes en del, for de bliver ikke til voldsomt meget, når de er blancherede.

Brændenælder kan en fin syrlighed, som passer supergodt til en frisk sauvignon blanc uden fad og uden for meget oversøisk eksotisk frugt.

Det kan være Sancerre 2008 fra Thierry Merlin til 130 kr. eller en chilener fra det kølige område Leyda. Den er temmelig europæisk i sin stil og laves af Montes. Prisen er 80 kr.

En klassiker med brændenælde er suppe - og jeg finder normalt bare en på nettet med lidt løg og kartofler. Jo bedre væde jo bedre bliver suppen - en god hønsekødssuppe er at foretrække frem for bouillon, men...

Italienerne bruger ofte brændenælde i deres mad - både i pastaretter, som pesto og i gnocchi.

Madopskrifter på fremmede sprog er ofte ret tilgængelige, hvis man har en basal forståelse for madlavning. Man kan gætte sig til rigtig meget - og googles oversætter program hjælper også rigtig langt.
Beder man om at få oversat brændenælde fra dansk til italiensk dukker ortica op - og så kan google på billeder - og så kan man jo vælge, hvad der ser godt ud! - Ja, sådan har vi vel alle vore sære lyster! (Man kan jo også starte med dansk eller engelsk!)