lørdag den 27. februar 2010

Karry - hvilke vine passer til?

Vi kender alle bagsideteksterne på vinflaskerne, hvor der f. eks. står, at vinen passer til kalv, kylling og milde oste! Når veninden så ringer og spørger, om det går an med en lidt tanninpræget rødvin til kalv i karry, er det straks etwas ganz anders!

Vil man bruge kræfter på en god mad/vin kombination, skal man tænke på hvilken sovs eller hvilken krydning, man bruger - hvis det ellers er markant
Og karry ER markant! Det er stærkt, og generelt mildner lidt sødme det stærke. Sødme finder vi kun yderst sjældent i rødvin, så derfor er en fyldig hvidvin med lidt sødme et oplagt valg. Det kan være en Pinot Gris fra Alsace med lidt restsødme. Hvis man kan lide det mere aromatiske, er Gewurztraminer også godt. Er vi ude i karrykombinationer med ananas, er det fint med en chenin blanc fra Loire
23. marts 2010 - NY erfaring
Skal det være RØDVIN skal det være let og frugtigt. Har netop forsøgt med Réméjeannes Coté Levant - og det går ABSOLUT an - det er faktisk rigtig godt! Selvom det er Rhône, er vi SÅ meget ovre i den lette, friske side at den går fint til indiskinspirede retter med lam og kylling.

Jeg tænker Indisk mad, når jeg tænker karry - og kommer til at tænke på, at yoghurt er så fantastisk fint og mildnende til karryretter - måske skulle man prøve noget lidt mere syrebetonet - en Sancerre eller måske endnu bedre en Sancerre rosé, hvis man kan opdrive det! - Sødmen mangler, men den friske syre er der. Jeg hører gerne, om nogen har erfaringer; - ellers vender jeg tilbage til emnet.

tirsdag den 23. februar 2010

Camilla Plum: Årstidens Mad & Principper & Metoder

Det er klart, at jeg er helt vild med Camilla Plum!
Hun bruger årstidens friske råvarer. Ja, ja det er en fortærsket kliché - men der er nu noget meget tilfredsstilende ved at bruge de råvarer, der er i sæson!

Hun tilsætter måske lidt af alt det dejlige forråd, hun har lavet. Forråd får jeg nu sjældent lavet, men det rykkede slemt i mig, da jeg så hende hælde hjemmegjort tomatfluidum i gryden! - man kunne jo i eftersommeren......

Hun gør ikke madlavning mere kompliceret end højst nødvendiget - og jeg kan godt lide, at hun viser METODER frem for opskrifter - både i tilberedningsmetoder og i krydringer.


Hun får det til at være OK, at maden ikke ligner et maleri, en skulptur eller en installation, men bare serveres sådan i en rustik gryde med lidt grønt - som jo er godt for øjnene. Ikke at der er noget galt med skønmalerierne, men det er nok ikke lige mig, der skal lave for meget pincetarbejde!


I min verden er årstidsopdelte kogebøger de bedste. Camilla Plums: Mors Mad er sådan en!


Det er en særdeles inspirerende kogebog, som er månedsopdelt - og som i øvrigt også tager højde for, at der ikke er så meget nyt under solen lige nu. Selvfølgelig er der stadig "gamle" danske grønsager, som man jo i øjeblikket på TV kan se Camilla lave på inspirerende måder, men tiden er også inde til at rydde ud i lagrene - og spise tørrede bønner, linser, ris og pasta - og hvad der ellers gemmer sig! - og så glæde sig til, at det før eller senere begynder at spire og gro igen!

Hvorfor er det lige, jeg skriver det her? - Jo, det er fordi, jeg synes, det er så væsentligt med ordentlig mad - og Camilla Plum giver altså et ret godt bud på, hvad man kan putte i skrutten lige nu!


fredag den 5. februar 2010

"Loire - det oversete hvidvinsparadis" - sådan skriver Niels Ehler i Jyllands-Posten idag

- og jeg kan absolut kun give ham ret! - og har derfor længe haft dejlige Loire-vine i min butik - og i øvrigt også en par røde, som venter på lidt mildere forårsvinde.

Sauvignon blanc er selvfølgelig en kendt - og dejlig - drue, som har det rigtig godt i det centrale Loire, men jeg synes ikke man skal snyde sig selv for nogen af de andre hvide druer fra Loire.
Chenin Blanc dyrkes andre steder worldwide, men det er her i Loire dalen mellem Blois og Savennières, den når sine mest spændende udtryk - i en lang række af forskellige vintyper, lige fra de sprøde mousserende, over herlige madvillige stille vine til intenst søde (men velbalancerede) dessertvine.
Og så er vinene til at betale, hvis man går udenom de kultvine, der selvfølgelig også findes der.

Loire fra ende til anden - en god introduktion til Chenin Blanc kunne være:

Mousserende:
La Tourlaudière - Tourlandise Brut: 85 kr.

Stille Vine:
La Cave des Vallées - Touraine Azay-le-rideau 2007: 65 kr.
Domaine aux Moines - Savennières - Roche aux Moines 2003: 105 kr.

Søde Vine:
Domaine Michel Blouin - Coteaux du Layon (Beaulieu) 2005: 100 kr.
Domaine Michel Blouin - Chaume, Cuvée Thalia 2005: 220 kr.